Anca Parghel a murit

Anca Parghel a murit, vineri dimineaţă (5 decembrie 2008), la Spitalul Judeţean din Timişoara, în urma unui cancer ovarian.
Ea fusese internată în stare gravă, joi seară, cu metastaze, cancerul fiind în faza terminală.
În urmă cu aproximativ trei săptămâni, la 13 noiembrie 2008, artista a mai fost internată, la Spitalul Universitar de Urgenţă ‘Elias’, „ca urmare a complicaţiilor consecutive afecţiunii cronice de care suferă”, declara atunci purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Valentin Calu.
El spunea că în pofida tuturor manevrelor terapeutice efectuate, boala şi-a continuat evoluţia „cu prognostic sever, starea generală fiind în mod semnificativ influenţată”.
În 21 noiembrie, artista a fost externată, după ce starea sa de sănătate se ameliorase.
Anca Parghel a fost diagnosticată în luna iunie (2008) cu o formă de cancer ovarian, iar la sfârşitul aceleiaşi luni a fost supusă unei intervenţii chirurgicale la Spitalul ‘Bucur’ din Capitală.
Ulterior i s-a recomandat să meargă la o clinică de specialitate din străinătate, iar pentru a o sprijini pe artistă, colegi din lumea muzicii şi personalităţi din mass-media au organizat un teledon, în urma căruia s-au strâns 50.000 de euro.
Acum câţiva ani, Anca Parghel a mai fost diagnosticată cu cancer la sân, dar în urma tratamentelor, boala a intrat în regresie.
Anca Parghel s-a născut Câmpulung Moldovenesc, pe 16 septembrie 1957.
După ce a terminat Liceul de Muzică din Iaşi, a continuat studiile la Conservatorul de Muzică din Iasi, unde şi-a dat licenţa cu lucrarea „Charlie Parker un geniu al improvizaţiei”.
Până în 1989, a predat canto, pian şi improvizaţie la Liceul de Muzică din Suceava, în Bucureşti la Conservator, în Belgia, Bruges, Namur ‘La Marlagne’, în Germania (Honnover, Ravensburg, Leipzig Conservatory, München, Oldenburg), în Marea Britanie (Silsoe şi Cleolaine Workshops) şi în Republica Moldova (Chişinău).
De-a lungul carierei a cântat alături de muzicieni români ca Johnny Raducanu, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, dar şi cu nume celebre din jazz-ul mondial (Billy Hart, Archie Shepp, Larry Coryell, Jean-Louis Rassinfosse, Phillipp Catherine, Marc Levine, Claudio Roditi, Thomas Stanko, Ricardo Del Fra, Stephane Galland, Jon Hendricks Band, Klaus Ignatzek etc.).
Stabilită în Bruxelles, şi-a continuat activitatea la catedră (profesor de jazz vocal la Brussels Royal Conservatory Of Music Lemmens Music Conservatory, Belgium) şi pe scenele de jazz din Belgia, Germania, Olanda în formule (de trio, cvartet sau cvintet) ce cuprind pe Ciprian Pargel – bass, Tudor Parghel – tobe, Kurt Bulteel – pian şi Paolo Radoni – chitară.

Reclame

About this entry